schrijven combineren met… 5 tips

Wie mij de afgelopen tijd heeft gevolgd heeft wellicht gemerkt dat ik er wat moeite mee heb om mijn schrijfwerk te combineren met wat ik nog meer moet doen.
Toegegeven, ik heb redelijk wat werk naast mijn schrijfwerk, een scriptie die ik moet afmaken, een lerarenopleiding incl. stage. Ik ben best druk en overduidelijk geen kei in de drukte goed te stroomlijnen.
Ik ben dus zoekende in hoe ik toch aan schrijfwerk toe kom, hoe ik schrijven kan combineren met de studie. Want er is maar één manier om schrijfwerk gedaan te krijgen – schrijf. Er is maar één manier om je schrijfvaardigheden te verbeteren – schrijf. Er is maar één manier om je inspiratie op gang te houden – schrijf.
Maar schrijven, dat is iets wat ik in de afgelopen tijd niet gedaan heb. Het is eind oktober en ik heb geen verhaal voor Fantastels. Zelfs al krijg ik nog een genoeg woorden op papier is het eigenlijk al te laat om het op te sturen. (Het verhaal is namelijk of bagger – en dat stuur ik niet op – of goed – en dan wil ik meer redigeertijd.)
Hoog tijd om daar eens wat nadenkwerk en een blogpost aan te wijden. Wat kun je allemaal doen om jezelf schrijven te houden in langere drukke perioden.

  1. Morning Pages

    Dit is een concept wat al een tijdje op het internet de ronde doet. Het idee is dat je ’s ochtens als eerste des ochtends gewoon drie A4-tjes pakt en volschrijft met alles wat er ook maar in je hoofd opkomt. Wat je die dag gaat doen, wat je niet hebt gedaan, die vreemde vlek op de muur die je aankijkt… Alles.
    Zo maak je je hoofd leeg om de dag te kunnen beginnen. Een handige ‘reset’ voor schrijvers en andere kunstenaars, maar helaas onvoldoende op zich. Aan het eind van het jaar heb je al je problemen op papier, maar geen boek.

  2. Geef jezelf een vaste tijd en/ of duur per dag

    Vertel jezelf om elke dag iets toe te voegen aan je boek/ verhaal. Plot, woorden, karakterschetsen – wat dan ook. Maar zorg dat je bezig blijft, zorg dat je inspiratie blijft stromen.
    Misschien vertel je jezelf dat je elke dag ergens een halfuurtje moet schrijven, misschien is het iets wat je doet als je thuis komt van werk/ school, misschien een halfuurtje voor het slapengaan.
    Het hoeft niet lang te zijn, maar dan heb je in ieder geval weer wat schrijfwerk achter de rug.

  3. Ga bij een schrijfgroep.

    Leer andere schrijvers kennen om ideeën mee uit te wisselen. Zo krijg je ook vaste momenten waarop je schrijft en sociale druk om dat te doen.
    (Dan moet je niet net zoals ik je studiewerk meenemen naar schrijfgroep trouwens. 😳 )

  4. Stel jezelf deadlines

    Een belangrijke reden dat je studie of werk altijd de plaats in lijkt te nemen van schrijven is omdat je hier deadlines voor hebt. Een opdracht moet af, je baas verwacht iets – het houdt niet op. En ja, dan moet je die dingen natuurlijk echt doen, en dan heb je weer genoeg gedaan.
    Maar er staat nog geen woord extra op papier. Een manier om dit op te lossen is om deadlines toe te voegen. Schrijf-deadlines. Zodat je iets hebt om naartoe te werken. Je vervolgens aan deze deadlines houden is misschien weer een nieuwe uitdaging.
    Eén ding om in de gaten te houden: zorg dat de deadlines realistisch zijn en niet in de weg komen van de deadlines waar iets vanaf hangt, zoals een cijfer.

  5. Gebruik loze tijd.

    Heb je niet genoeg tijd om te schrijven? Weet je het zeker? Ga eens na of je echt geen tijd kunt vinden.
    Misschien reis je met de trein naar werk elke dag, een kwartiertje voor je uit staren, naar je telefoon staren, naar andere mensen staren… of je gaat aan je verhaal werken. Misschien heb je een laptop bij je, misschien een schrijfblock om je ideeën in te noteren. Misschien heb je dat niet eens nodig. Ga gewoon eens over je verhaal nadenken. Wie is je hoofdpersoon, wat doet die? Denk een scene uit in je hoofd.
    Als het heel boeiend is kun je het snel even in je telefoon zetten, maar ook als het niets directs oplevert heb je je tijd nuttig besteed. Je hebt over je verhaal nagedacht en een deel ervan geleefd. Dat kun je vast nog een keer gebruiken.

Niet alles werkt even goed voor iedereen, helaas. Persoonlijk ben ik een notoire deadline breker en bij schrijfgroep doe ik vaak mijn studie, want dat wacht niet. Maar ik heb me wel voorgenomen om in mijn treinreistijd tog wat meer werk aan mijn verhaal te doen.
Ik kan me ook voorstellen dat er meer tips kunnen zijn, mocht je iets bedenken, laat het vooral weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.