e-book, het boek van de toekomst?

Ik ben, naast schrijver, ook een lezer, zie een vorige post. Boeken lezen vereist het in handen hebben van dat boek, dan wel fysiek, dan wel digitaal. Fysieke boeken, als je ze koopt, hebben twee nadelen. Ze kosten geld, wat je soms niet in overvloed hebt, en ze nemen ruimte in, wat je ook niet altijd in overvloed hebt.
Als student bewoon ik een studio en heb een studenteninkomen. Zowel ruimte als geld heb ik niet altijd in overmaat.
Ik vind het ontzettend prettig om allemaal boeken te kopen en allemaal netjes naast elkaar op een rijtje te zetten in de kast. Ik heb twee billies staan (van die standaard Ikea kasten), maar daarvan wordt er één in beslag genomen door studieboeken en random dingen die ik ook kwijt moet. Ruimtegebrek is dus een vrij persistent probleem.

Een mogelijke oplossing is een bibliotheekabonnement, dat scheelt een hoop geld en de boeken die je leent kun je lekker weer terugbrengen als je ze uit hebt. Dan nemen ze ook lekker geen ruimte meer in. Het nadeel van de bibliotheek is is dat de keuze beperkt is en als ze een boek hebben kan het nog uitgeleend zijn. Een ander, kleiner, nadeel is dat als je een boek ooit eens hebt gelezen en je wilt het herlezen dan moet je het opnieuw bij de bieb halen. Je kunt niet op een avond door je boekenkast neuzen op zoek naar iets leuks te lezen.
Een andere optie is een e-book. Een e-book is doorgaans (veel) goedkoper dan zijn fysieke variant en neemt geen ruimte in. Ok, een e-reader neemt ruimte in, maar elk boek dat je daarna koopt neemt verder geen fysieke ruimte meer in. Het aanbod e-books is gigantisch en wint het sowieso van de bieb, al is er nog steeds een klein percentage boeken dat geen e-book versie heeft. (Aan de andere kant is er ook een percentage boeken wat geen fysieke versie heeft, dus dat probleem houd je.)

De berichtgeving over e-books is dubbel. Dan zijn ze weer in opkomst, dan kunnen ze toch niet tegen de fysieke boeken op. Ik ben eerlijk gezegd gestopt om die berichtgeving in de gaten te houden. Ik kan wel wat zeggen over hoe ik e-books zie in mijn toekomst.
Zoals gezegd, e-books nemen weinig ruimte in, wat me de mogelijkheid geeft om ze (voor zover ik financiën heb) eindeloos te kopen. Omdat ze niet meer ruimte in nemen dan de reader zijn ze ook verdraaid makkelijk mee te nemen. Het is lichter en neemt minder ruimte in. Hebben jullie weleens een omnibus in handen gehad van een redelijk grote serie? Dat is echt prettiger als e-book. Verder kun je er zoveel meenemen als je wilt. Als ik een weekend naar mijn moeder ga en mijn boek is bijna uit, dan kan ik zonder problemen een tweede deel meenemen of een nieuw boek om te lezen. Als ik op vakantie ga kan ik ook een hele stapel boeken meenemen zonder dat het extra ruimte inneemt. Om deze reden merk ik dat ik het onprettig begin te vinden om fysieke boeken te lezen. Ze zijn zo zwaar en ze nemen zoveel ruimte in. Ik zit van sommige boeken half te overwegen om ze ook als e-book te kopen, gewoon vanwege het leesgemakt. Ik heb echter nog steeds geen ongelimiteerde financiën, dus dat laat ik nog maar even.

Dat neemt niet weg dat ik geen fysieke boeken wil hebben. Boeken die ik echt leuk vond wil ik graag in mijn kast hebben. Ik heb dus alvast een wenslijstje aangemaakt van boeken die ik wil gaan kopen als ik genoeg ruimte heb.

Het grootste probleem van e-books vind ik het feit dat je boekencollectie versnipperd is. Ik heb boeken gekocht via storybundle, via bol.com en via kobo. Bol en kobo accounts kun je koppelen, zodat ik al mijn bol boeken op kobo kan zien en vice versa. Dat is voor mijn reader het makkelijkst, want die kan ik ook direct downloaden. Als je een andere reader hebt is dat voordeel weer weg. (Los van het feit dat bol eigen problemen heeft.)
In nederland heb je het zogenaamde LeesID, wat al je e-books bij elkaar zet. Helaas moet je dan nog wel naar de oorspronkelijke aanbieder voor een download. Veel belangrijker, niet iedere aanbieder doet mee, zeker niet als ze in het buitenland zitten. Je zult dus toch je eigen administratie moeten bijhouden, zoals bijvoorbeeld een lijst op goodreads aanmaken.

Al met al zijn er voor en nadelen aan e-books. Maar ik zie mezelf ze nog wel een tijdje lezen.

Lezen jullie liever fysieke of liever elektronische boeken?

6 reacties op “e-book, het boek van de toekomst?

  1. Ik lees uitsluitend papieren exemplaren. E-books doen wat mij betreft niet mee.
    Heerlijk om even terug te bladeren, iets te verifiëren (dat kan ook in een e-book, maar het is toch anders en gaat niet zo snel) om dan weer verder te lezen

    1. Dat mis ik soms wel een beetje. Ik kan me voorstellen dat als je een recensie gaat schrijven het wel een must is om even terug te kunnen bladeren.
      Dat is ook de reden dat een fysiek schoolboek wat mij betreft niet kan worden vervangen door een digitale versie.

  2. Ik lees beide graag, vooral omdat sommige boeken erg zwaar zijn, en omdat boeken die ik toch maar één keer lees dan geen plek meer innemen. Juist boeken waarvan ik weet dat ik ze vaker wil lezen koop ik fysiek, dat scheelt dan ook weer de moeite van de administratie waar ik ze moet downloaden.

    1. Ik weet dat pas als ik het boek al heb gelezen en dan heb ik hem vaak al als e-book. Er zijn wel boeken die ik graag in de kast wil hebben, maar ik denk dat ik ze dan digitaal zou lezen.

  3. Mijn voorkeur ging lange tijd uit naar E-books.
    Een reader is kleiner, handiger en praktischer dan een boek. Met mijn reader vind ik het niet zo moeilijk om heen en weer te bladeren.
    Het enige dat ik niet zie als ik een boek lees, is het batterijniveau waardoor de reader op de meest ongelegen momenten niet meer werkt.
    De laatste tijd lees ik terug vaker papieren versies. Vooral omdat de boeken die ik nu lees, (nog) niet als e-boek uit zijn gekomen.
    Nu wordt de reader vooral gebruikt voor het herlezen van mijn eigen verhalen. Dat scheelt weer een hoop papier.
    Om al mijn e-boeken bij te houden, gebruik ik Calibre. Dit programma is heel handig en bovendien gratis.

    1. Ik gebruik de reader inderdaad ook voor mijn eigen verhalen. Ik vind het vooral voor grote lijnen handig, maar ik vind de mogelijkheid om opmerkingen in te voegen dan weer niet zo handig als gewoon in de kantlijn scribbelen.

      Ik ga calibre toch eens bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.