Mijn ideale boekhandel

boeken
bron: unsplash, door P. Göthe

Ik houd van boekhandels. Ik hou ervan om te neuzen in de schappen, om rond te kijken, om boeken te ontdekken, te voelen… Tja, ik houd van boekhandels.
Met het oog op mijn liefde voor boekhandels lijkt het me eens tijd om het te hebben over mijn ideale boekhandel.
Ik weet dat een deel van mijn wensen misschien minder haalbaar zijn dan gewenst, maar dat doet even niet ter zake. Deze blogpost is enkel bedoeld om te schetsen wat ik wil. En als je je als boekhandelseigenaar gemotiveerd voelt om hierop in te gaan, dat zou natuurlijk mooi zijn.

Boeken

Ja, een boekhandel moet boeken hebben. Grote boeken, kleine boeken, speciale boeken, normale boeken – alles. Want wat is een boekhandel zonder boeken?

Maar mijn persoonlijke mening gaat natuurlijk uit naar boeken die ik graag lees en dat is Fantasy. Binnen de fantasy lees ik een hoop Engels, dus zou ik het geweldig vinden als ze dat hadden. Stapels met pockets die lekker weglezen.
Maar ik wil ook dat ze Nederlandstalige fantasy hebben, er wordt namelijk een hoop in Nederland geschreven, wat nog niet genoeg zijn weg naar de boekwinkel vind. Ook daar wil ik een ruime keuze om in te kunnen bladeren.
Dit alles uiteraard mooi en overzichtelijk uitgestald in de winkel zodat ik het zo kan vinden en lekker kan browsen.

Omdat er natuurlijk veel meer mensen dan ik op de wereld bestaan die allemaal hun eigen favoriete genres hebben die uiteraard allemaal vertegenwoordigd dienen te zijn wordt de bijkomende eis dat de boekhandel dus vrij groot moet zijn. (Of gespecialiseerd in Fantasy, gewoon jammer voor die andere mensen 😛 .)

Ik ben persoonlijk ook een fan van nieuwe boeken. Mooie hardcovers of mooie pockets.
Ja, anderen kunnen urenlang (wat zeg ik? dagenlang) zoet zijn met allerlei oude boeken, maar ik wil ze graag nieuw. Helemaal van mij.

Schrijfbehoeften

Tja, dat is de vertaling die google geeft voor stationery, wat ik een veel mooier woord vind.

Een hoop mensen zouden het niet met me eens zijn dat kantoorartikelen of schrijfbehoeften bij een boekwinkel horen. Maar voor mij is lezen en schrijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast ben ik groot fan van allemaal bureaudingetjes.
Leuke notitieboekjes, leuke stickers… pennen dan weer niet, daar ben ik heel uniform in.
Ook de meer praktischere dingen , zoals insteekhoezen en mappen, wil ik er kunnen kopen om al mijn losse dingen in te ordenen.

Koffiehoek

Een aantal jaar geleden zou ik het hier zelf niet mee eens zijn geweest. Wat heb je nu aan een koffiehoek in een boekwinkel. Worden je boeken dan niet vies?
(Je moet de koffiehoek ook niet midden tussen de boeken houden, maar er iets naast…)

Nu denk ik daar anders over. Het feit dat ik pas recentelijk koffie heb leren waarderen heeft daar misschien iets mee te maken.
Daarnaast merk ik dat ik het erg prettig vind om mijn schrijfactiviteiten buitenshuis te volbrengen. Het geeft een andere kijk op dingen, het geeft een ander soort rust.
Verder val er ook iets voor te zeggen om te schrijven onder het genot van echte koffie, in plaats van mijn oplospoeder.

En zeg nou zelf, je boek schrijven ten midden van allemaal meesterwerken, dat is toch een fantastisch idee?

1 reactie op “Mijn ideale boekhandel

  1. Dat zou ook zo mijn ideale boekhandel zijn!
    Oh, en over de stationery … ik wil wel pennen! Maar dan alleen mooie, fijne pennen – niet die slappe, dunne, goedkope balpennetjes, maar pennen waartussen je de ideale pen kunt vinden.
    En internet, maar dan met alleen toegang tot sites en blogs over boeken en lezen, zodat mensen inspiratie op kunnen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.