pro-schrijver of hobby-schrijver?

Er is in een jaar een hoop gebeurd. Vorig jaar rond deze tijd heb ik de uitslag van de (toenmalige) Paul Harland Prijs ontvangen. Ik was vrij laag geëindigd en was daar nog wel wat teleurgesteld over. Dit was overigens een teleurstelling die ik me niet heb laten tegenhouden, zoals het hoort. (Je zou kunnen zeggen dat ik juist door geïnspireerd ben.)
Ik heb ook rond die tijd een account aangemaakt op wattpad. Ik had het plan opgevat om ultra korte verhalen te schrijven. Dit plan, hoewel er niet veel van terecht gekomen, is nog niet verworpen. Mijn voornemen om daadwerkelijk wat met wattpad te doen… heeft niet zo lang volgehouden.

Nu, een jaar en een publicatie later, begin ik namelijk  tot de conclusie te komen dat mijn leven als schrijver is veranderd. Vorig jaar om deze tijd was ik ‘aspirant schrijver’, zoals ik dat zelf dan noemde. Nu ben ik ‘schrijver’ en ik merk dat er bepaalde dingen gewoon veranderd zijn.

Waarom zou ik geen gratis verhalen op wattpad zetten? Mijn inziens zijn er een aantal opties als je een verhaal hebt geschreven:

 1. Het verhaal is vreselijk slecht.
  De enige optie die je als schrijver dan hebt is simpel. Gooi het weg. Je wilt niet dat iemand dit aan jouw naam verbind, want het is walgelijk.
  Het was een leuke oefening, maar het werkt niet. Zonde maar jammer – weg ermee.
 2. Het verhaal heeft potentie.
  Prima! Leg het even opzij en kijk er later nog een keer naar. Zonde om het dan al de wereld in te slingeren. Het is gewoon nog niet af.
 3. Het verhaal is helemaal in orde en natuurlijk geweldig.
  Ja, maar waarom zou je dan niet proberen om het boek uit te geven? of te laten uitgeven? Je hebt een geweldig verhaal geschreven, daar mag je ook wel wat voor terugkrijgen hoor. Zet het eventueel op smashwords, of iets soortgelijks, en vraag er een halve euro voor. (Zie voor meer van dit soort sites mijn zeefpagina met schrijversresources.)

De enige uitzondering die ik zie is ultra korte verhalen. Van die verhalen die nog geen duizend woorden tellen. Maar die zou ik liever op mijn eigen site zetten dan ergens anders.
Hier had ik vorig jaar duidelijk een ander idee over. Een losser idee. Je doet wat, je gooit het op het internet. Dat kan ik me nu niet meer veroorloven.

Om even terug te komen op het eerste puntje. Ja, als iets slecht is kun je het maar beter weggooien. Dat klinkt vrij hard en dat is het ook.
Ik merk dat mijn spontaniteit daar onder te leiden valt. Ik begin nu eigenlijk nooit aan een verhaal zonder in ieder geval een idee van een plot. Dat terwijl ik vroeg gewoon begon te schrijven.
Dit resulteerde voornamelijk in allerlei losse schrijfseltjes die nooit ergens naartoe gingen. Dit doe ik tegenwoordig veel minder.
Vind ik het erg? Nee, ik heb genoeg te schrijven aan mijn wat meer gestructureerde projecten. Maar ik mis het wel een beetje.

Ik denk niet dat dit iemand moet verbazen. Ik ben volwassener geworden in mijn schrijverschap. Ik mis het kinderlijke soms, maar al met al heb ik geen spijt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.