schrijvers en lezen

Eén van mijn voornemens dit jaar, net als vorig jaar overigens, is om meer te gaan lezen. Dat klinkt logisch, maar laat ik toch eens uitleggen waarom dit op mijn voorneemenslijst staat.Bv_nwrsIIAA-aW7.jpg large

Ontspanning:

Lezen is, in de eerste plaats, ontspannend. Je kunt je verliezen in een andere wereld, waardoor de huidige wereld tijdelijk verdwijnt. Je eigen problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je in de gelegenheid bent om over die van een ander te lezen.
Je kunt je helemaal verliezen in fictieve karakters of de plaatsen waar ze zich bevinden. Zo kun je weer helemaal tot rust komen. (Meer rust nemen staat ook tussen mijn voornemens, dus dat is dubbel winst.)

Helaas neemt het problemen niet weg. Wanneer je dat boek dichtslaat zul je dan ook tot de ontdekking komen dat ze nog leuk op je liggen te wachten. Maar je hebt je wel ontspannen, waardoor je met frisse moed ‘er’ weer tegenaan kunt.
Verder moet een boek dan wel ontspannend zijn. Ik kom vrij moeilijk toe aan de wat heftigere boeken, die waarschijnlijk de moeite waard zijn, maar waar ik gewoon geen extra tijd aan kwijt wil/kan zijn.
Zo was ik vorige week een boek aan het lezen, Reckless – dit klinkt Engels, maar het is stiekem een Duits boek, en daar kwam ik niet doorheen.  Het was best een leuk verhaal, maar mijn Duits is gewoon nog niet goed genoeg om er rustig van te kunnen genieten. Dus dat heb ik weggelegd.

Let wel op dat het lezen van een boek niet in de plaats komt van andere soorten rust. Je hebt er weinig aan als je eigenlijk om 11 uur wilt gaan slapen, maar omdat je dat spannende boek niet kunt wegleggen wordt het na één uur ’s nachts. Dan wordt je de volgende ochtend niet veel uitgeruster wakker.

Van anderen leren:

Een andere reden om te lezen, als schrijver zijnde, is dat je kunt leren door te zien hoe een ander het doet. Wat vind je van dit boek? Je hoeft het niet met de wereld te delen, maar je moet er wel over nadenken. Ik heb hier ooit eerder een een stuk over geschreven, over hoe je leeservaring kan veranderen als je schrijft.

Het is het makkelijkst als je het boek niet leuk vind, of er een bepaald deel niet leuk van vind. Ga dan eens nadenken over wat je er niet leuk aan vind. Is het de stijl die niet jouw smaak is? Is het het plot? De karakters? Waar zit het hem nou in?
Vervolgens kun je je afvragen waarom je dat niet leuk vind. Is het iets wat je slecht vind of is het gewoon jouw smaak niet? Dat laatste kan namelijk heel goed mogelijk zijn. Waarom werkt dit boek niet voor jou, persoonlijk.
Hier kun je dan een hoop van leren. Als iets niet werkt voor jou, moet je het dan schrijven? Ik zal eerlijk zijn, ik heb geen idee of je iets moet laten omdat het niet ‘jouw ding’ is. Misschien is het wel een mooie uitdaging om iets nieuws van te leren. Misschien kan het alleen maar fout gaan omdat je er niet je hart en ziel in kunt gooien. Ik weet het niet – maar je zult er zeker over na moeten denken.

Als je het boek leuk vind is er een grote kans dat je het in een ruk uitleest. Tja, dan kom je er niet aan toe om het rustig te analyseren. Maar toch moet je ook daar de tijd voor nemen als je er iets van wilt leren. Learn from the masters.
Vraag je, desnoods als je het boek al uithebt, af waarom je dit boek zo geweldig vind. Hier geld weer hetzelfde. Is het iets wat jij leuk vind, of is het gewoon een goed boek. (Ja, dit is echt wat anders.)

Recensies:

En dan, je hebt het uit en je hebt er een mening over. Prima. Wil je dat aan de wereld delen? Ook prima. Wees alleen beschaafd kritisch en houdt in je achterhoofd dat je collega’s bekritiseerd.

Persoonlijk doe ik het niet, recensies schrijven. Ik vind het schrijven van recensies voor boeken namelijk erg lastig. Er zijn schrijvers die het doen, recensies schrijven, en daar is niets mis mee. Maar ik niet.
Misschien heb ik geen zin om een uitgebreid stuk over een boek te typen, misschien is het gewoon een vaardigheid die ik (nog) niet onder de knie heb. Ik weet niet wat het is, maar ik schrijf liever geen recensie. Ook dat is prima.

Ik zet een gelezen boek als ‘gelezen’ op Hebban, maar zal er geen sterren meer achter zetten. Als schrijver laat ik me daar niet meer over uit. Ik zal ook geen sterren of recensies op mijn schrijversaccount van goodreads zetten. Ik heb daar een persoonlijk account voor, want als ik sterren geef aan boeken dan geeft goodreads me nieuwe aanbevelingen 😀 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.