Waarom Fantasy?

Ik heb het al veel gehad over dat ik schrijf, hoe ik schrijf. Ik heb het zelfs gehad over welk genre ik schrijf, dat is ook moeilijk weg te denken uit de keuzes en beslissingen die ik maak.
Ik schrijf Fantasy. Voor het geval dat nog niet duidelijk was, of je vandaag voor het eerst op mijn blog komt.
De vraag die ik nog niet echt heb beantwoord is: Waarom? Waarom  Fantasy?
Er zijn een hoop genres waarin je zou kunnen schrijven: thriller, romantiek, literatuur,…

Het simpele antwoord is: omdat ik Fantasy lees en de rest nauwelijks.
Dit is best wel een goed antwoord. Je schrijft wat je kent en dus wat je leest. Dit is een generalisatie uiteraard, maar zal over het algemeen waar zijn. Als je iets nieuws wilt schrijven zul je daar eerst onderzoek naar moeten doen.
Maar dit antwoord verlegt de vraag alleen maar. Waarom lees ik dan Fantasy? Waarom lees ik geen thrillers of romantiek? (Doe ik trouwens ook hoor, maar veel minder.)
En dit is echt de goede vraag.

Een deel van het antwoord is gewenning. Ik ben een gewoontedier. Als ik altijd Fantasy heb gelezen dan zal ik altijd Fantasy blijven lezen.
Ik vind het ook gewoon leuk om te lezen. Dat is een feit wat ik nauwelijks verder kan toelichten. Mijn lievelingskleur is rood, waarom? Geen idee, dat is gewoon zo. Mijn lievelingsgenre is Fantasy.

Zowel fantasie als realiteit:

Ook is het ontspannend. Ik hoef niet over de echte wereld te lezen, daar leef ik al in. Ik wil meer. En dat meer, dat kan in Fantasy wel. Ik leef me in in de karakters en maak mee wat zij meemaken – met de toegevoegde luxe dat ik eventuele afgehakte ledematen niet zelf hoef te voelen. 😉 Ik wil de regels kunnen doorbreken, maar dan wel op een manier dat alles nog klopt.

Aan de andere kant biedt het de mogelijkheid om de waarheid uit te beelden op een manier die aankomt. Ik moest bijvoorbeeld denken aan het volgende citaat uit een graphic novel, namelijk V for Vendetta:

“Artists use lies to tell the truth. Yes, I created a lie. But because you believed it, you found something true about yourself.”

Alan More, V for Vendetta

Fantasy biedt mij dit alles, of het biedt de mogelijkheid om het zelf te schrijven. Het is leuk, het is ontspannend, het is waar.
En daarom schrijf ik Fantasy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.