Over Ten Pages en crowdfunding

Afgelopen week,  op 1 mei om precies te zijn, is er een nieuw crowdfunding-platform / een nieuwe uitgeverij open gegaan:
Ten Pages.
(Ze bestonden eerder al in een andere vorm, maar dat heb ik nooit meegekregen, dus voor mij is het helemaal nieuw.)

Ten Pages is een crowdfunding-platform voor schrijvers om hun boek uit te geven. Ik volgde de lancering van de site al tijden met belangstelling. Crowdfunding is een prima manier om je boek mee uit te geven.

Als je een manuscript hebt zou het natuurlijk mooi zijn als een bestaande uitgever er interesse in heeft en het voor je uit wil geven. Maar die luxe heeft niet iedereen.
Soms is je manuscript te origineel, soms schrijft het een niche markt aan, … Er zijn veel redenen waarom het moeilijk is om zelfs met een goed manuscript geen uitgever te vinden. Zelfs JK Rowling, die toch uiteindelijk een hele zooi boeken heeft verkocht, heeft tijden met haar boek lopen zeulen. Ze is herhaaldelijk afgewezen voordat ze een uitgeverij vond die wel iets in haar idee zag.
Dus, wat doe je dan? Je bent overtuigd van je eigen manuscript, maar de uitgevers helaas niet zo. Wat je doet? Je geeft het zelf uit.

Ik zal eerlijk zijn, ik heb geen idee wat er nodig is om een boek uit te geven.  Ik ken bepaalde onderdelen, zoals redigeren, opmaak, cover, etc.
Hoe dan ook, het is flink prijzig. Dus ga je op zoek naar geld. Je gaat crowdfunden.

Vorig jaar heeft Jasper Polane door middel van crowdfunding zijn boek ‘Lege Steden‘ gefinancieerd. En dat liep zo goed, dat hij laatst zijn tweede heeft uitgebracht zonder te hoeven crowdfunden.
Op dit moment is Sophia Drenth bezig haar boek te crowdfunden. Ik ben persoonlijk erg benieuwd naar zowel de uitkomst als het boek.
Het eindresultaat van deze projecten is/ zal zijn dat er een boek is, helemaal netjes geredigeerd, opgemaakt, voorzien van cover, etc. De boeken liggen bij het Centraal Boekhuis en kunnen dus door alle boekhandels besteld worden.

Toen ik hoorde dat er een speciaal platform voor kwam was ik daar best blij mee. Het is prima om dit soort initiatieven te steunen, maar hoe vind je ze? Een speciale site voor schrijvers die hun boek willen uitbrengen geeft dé mogelijkheid om ze daadwerkelijk te vinden en te kunnen steunen.

Ik was helaas wat teleurgesteld toen de site online ging.
Het idee van de site is dat je het geld bij elkaar brengt en dan zullen zij het voor je uitgeven. Je krijgt zelf dus nooit iets van het geld te zien. Je verdient je geld met royalties van 20%. Dat ruikt voor mij een beetje teveel naar een vanity uitgeverij. Op het moment dat de uitgever aan de schrijver verdient word ik wat voorzichtig.
Ik sta zeker achter het idee, maar ben heel wantrouwig jegens de uitvoering. We zullen zien. Mochten ze goeie boeken uitbrengen en deze ook goed op de markt zetten, dan wil ik best overwegen met ze in zee te gaan. Ik vermoed dat het waarschijnlijk een hoop administratie scheelt.

Maar ik vermoed dat als die tijd voor mij komt ik eerder de weg van Jasper Polane opga, de weg die Sophia Drenth nu bewandelt. Ik heb daar tenminste alle vertrouwen in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.