De stapel ooit

Een idee komt in je op, je schrijft het één en ander. Dan gebeurt er wat. Het idee vlot niet zo, een ander idee dringt zich aan je op (let op die schrijffocus, mensen), de file staat op een andere computer… Hoe dan ook, je verhaal verdwijnt op de mythische ‘stapel ooit’, ooit ga je hieraan werken. Het probleem van de stapel ooit is dat er prachtige verhalen in zitten die waarschijnlijk, als we eerlijk zijn, nooit het levenslicht zullen zien. Tenzij…

Ik ben iemand met de twijfelachtige gave om meer ideeën te produceren dan ik op papier kan krijgen. Als ik toch al weet dat ik onmogelijk alles kan schrijven wat ik bedenk zal ik keuzes moeten maken. Ik denk persoonlijk dat dat het belangrijkste is, accepteren dat de stapel ooit eigenlijk nooit leeg raakt. Dit geeft je de vrijheid om je energie te focussen, om de parels ertussen uit te vissen.  Deze parels kun je wellicht alsnog uitwerken tot een verhaal als je inspiratie even opgedroogd is.

Er is echter een andere mogelijkheid waar je waarschijnlijk een stuk meer aan kunt hebben. De verhalen op de stapel ‘ooit’ zitten vol met fantastische ideeën in misschien minder geslaagde contexten. Er is wellicht een goede reden dat deze ideeën op de stapel terecht zijn gekomen. Het is zonde om goeie ideeën niet te gebruiken omdat de vorm eromheen niet werkte.
Oplossing: Recycle.
Als een idee niet werkt omdat het in de verkeerde context zit, misschien kan het dan alsnog gebruikt worden in een andere context. Misschien leent dat verhaal wat je nu schrijft zich er wel prima voor.

Mijn persoonlijke strategie is dan ook:

  • Maak een lijst van wat je nog op de stapel ‘ooit’ hebt liggen.
    Zet er misschien bij waarom het op de stapel kwam. Kwam er iets tussen of vlotte het niet?
  • Bepaal voor al die projecten wat het idee is dat je wilde gebruiken. Kun je dat losweken van de context?
  • Als er meerdere ideeën in zitten, kun je ze los van elkaar gebruiken? Of gaat er dan wat mis. Zelfs als ze echt bij elkaar horen, kun je ze ergens anders in gebruiken?

Misschien is één van deze projecten geschikt om nog een poging twee te gunnen, maar de rest heb je nu in ieder geval weer herhaald. Als je nu weer aan de slag gaat met je huidige project, misschien dat je dan zo’n idee kunt gebruiken om je huidige verhaal voort te zetten, om het beter te maken, om het voller te maken. Misschien ook niet,  dan komt het misschien ooit nog weleens.

1 reactie op “De stapel ooit

  1. Zeer herkenbaar! Ik heb ze nooit geteld, maar ik vermoed dat ik honderden nooit voltooide verhaalopzetten in de een of andere min of meer vergeten map heb staan. Zo gauw ik eens geen inspiratie vind voor een volgend project, ga ik daar in grasduinen. Maar voorlopig zou het mijn aandacht alleen maar afleiden van het verhaal waaraan ik nu werk en dat ik koste wat het kost wil voltooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.