hoe krijg je schrijffocus

Tijdens het schrijven zijn er een hele hoop problemen waar je tegenaan kunt lopen. Je laptop zit zonder stroom, je plot ligt ergens anders, je karakters willen niet doen wat jij wilt, etc…
Het probleem dat ik met deze blogpost wil bespreken is het verlies van focus. Dat probleem waar je muze gewoon van hot naar her spring. De vraag is dan hoe je je ‘schrijffocus’ terug krijgt.

Zoals elk creatief project ben je soms afhankelijk van deze muze. Je kunt een hoop zonder en je kunt het kreng er bij haar haren bijslepen als ze echt niet meewerkt, maar je bent van haar afhankelijk.
Dan heb je die muze bij je hebt geroepen, of ze nou vrijwillig of gedwongen komt, die muze staat naast je. En dan gaat ze wijzen.
“Kijk, kijk, dat is boeiend.” Dan springt ze een beetje op en neer.
“Ja, maar… dat heb ik nu niet nodig!” Je kijkt dan maar heel uitgebreid naar het scherm waar de cursor staat te knipperen.
“Voor dat andere verhaal wel,” zegt ze dan opgewonden.
“Welk andere verhaal?” vraag je al een beetje wanhopig.
“Nou, dat verhaal wat je nu gaat schrijven!”
En voor je het weet staat er een schone file voor je neus waar je driftig in begint te typen. Maar dat eerdere verhaal? Dat blijft er zielig bijhangen.

Een specifiek voorbeeld in de afgelopen tijd:
Via twitter werd ik op een filmpje gewezen, een soort speedcursus voor vechten met een rapier. (Best een boeiend filmpje, zie onder, maar niet kijken als je eigenlijk iets anders zou moeten/ willen doen.)

Hoe dan ook, ik keek het wel. Dit is niet een filmpje wat je één keer ziet en waarin je alles onthoudt wat erin voorkomt, want het gaat wat snel. Maar ik wilde hem sowieso ‘opslaan’. Het is altijd handig om wat researchfilmpjes paraat te hebben, maar… Deed mijn hoofdpersoon in dat andere verhaal dat niet? Vechten met een rapier… Dat moest ik dan ff uitzoeken. Dat verhaal stond in de ijskast en het koste me enorm veel moeite om het verhaal terug in de ijskast te zetten nadat ik had gevonden wat ik zocht. Want als je weer een project op de plank hebt liggen is dat niet bevorderend voor de rest van je projecten.

Wat kun je er nou aan doen? Je wilt toch een keer wat afkrijgen en als je je constant laat afleiden door je muze dan schiet het niet echt op. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

  1. Wees streng.
    Voor jezelf en voor je muze. (En laten we wel wezen, dat is eigenlijk één en hetzelfde.) In het bovenstaande voorbeeld heb ik mezelf wel toegestaan om de file te openen, maar heb er vervolgens niets mee gedaan. Toen ik had gevonden wat ik zocht heb ik daar een aantekening van gemaakt, want het was te gek voor woorden dat het me zoveel tijd koste, en ik heb de file weer dichtgegooid.
    En dat is wat je moet doen. Als het echt belangrijk is om even naar een ander project uit te wijken omdat je anders iets vergeet, doe dat dan. Maar zet er vervolgens weer een punt achter! Terug naar dat eerdere project!
  2. Kies een moment uit waarop je echt aan dat project werkt.
    Je inspiratie gaat waarschijnlijk de hele dag door. Je ziet dingen, je maakt dingen mee, je hoort conversaties van vreemden – er gebeurt van alles. En je hoofd gaat daarmee aan de haal. En dan zal die muze je overstelpen met ideeën. Sommige daarvan zullen niet echt nuttig zijn, andere juist weer wel. Dat geeft niet. Laat die muze haar werk doen. Schrijf de goede ideeën ergens op en ga door met je leven. Om te kunnen focussen op het project wat prioriteit heeft kies je een moment uit en ga je er dan echt voor zitten. Zo weet je muze dat het even tijd is om te focussen. Daarna mag ze wel weer fladderen.
  3. Omring jezelf met de juiste prikkels.
    Als je muze alleen maar naar dingen kan wijzen die met je verhaal te maken hebben dan kun je niet afgeleid raken. Als je aan je project gaat werken, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je omgeving leeg is. Misschien kun je op een ander scherm een pinterest moodboard opzetten, zodat als je even wegkijkt je wordt overspoeld door de inspiratie van je verhaal. (Ik had er bijvoorbeeld een voor Een laatste dag.)
    Maar zorg er in ieder geval voor dat prikkels voor een ander project even buiten zicht zijn.
  4. Train die muze.
    Blijf jezelf eraan herinneren waar je mee bezig bent. Als je afdwaalt, kijk dan weer resoluut naar je scherm en ga door met waar je eigenlijk mee bezig bent.

Er is een kans dat dit verhaal gewoon niet werkt. Daar ga ik binnenkort ook weleens een blogpost over schrijven. Maar ga daar niet vanuit. Je verhaal heeft waarschijnlijk gewoon focus  nodig. Grijp die muze er maar weer bij, spreek haar ernstig toe en ga aan het werk!

5 reacties op “hoe krijg je schrijffocus

  1. ennnn natuurlijk bleef ik hangen bij het filmpje. Werd er een beetje melig van, die gast vergat gewoon adem te halen 😛

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.