research én inspiratie: geschiedenistijdschriften

Een paar dagen geleden zag ik ergens iets over een geschiedenis magazine. Ik zou niet meer weten waar, maar het bracht een idee in mijn hoofd.

Ik schrijf veel over semi-historische tijden, zoals wel meer fantasyschrijvers plachten te doen. Eigenlijk weet ik alleen niet zoveel over echte historische tijden. Ik heb in vwo6 examen gedaan in geschiedenis, maar daar houdt het dan ook echt op.
Natuurlijk schrijf ik geen echt historische boeken, fantasy geeft je veel vrijheden. Maar het zou toch wel leuk zijn als het zo hier en daar raakt aan de waarheid, zodat het verhaal geloofwaardiger overkomt. (Op die enkele draak of elf na dan…)
Het vervolg op dat idee was simpel, zeker gezien ik net een geschiedenistijdschrift had gezien. Ik kan niet alle geschiedenis ooit opzoeken en onthouden. Ik vermoed dat er niemand is die dat kan. Ik kan natuurlijk als ik een onderwerp aansnijdt daar dingen over zoeken, maar het nare is dat je niet altijd weet dat je het op moet zoeken en dan weet je al helemaal niet waar. Zo hier en daar een tijdschrift over geschiedenis kopen en lezen geeft me wat achtergrond over allerlei dingen. Dan nog ken ik niet alles, maar het is een punt om te beginnen. Als ik iets nodig heb, dan kan ik me herinneren dat ik er ooit eens iets over gelezen heb en vervolgens er eventueel meer over opzoeken.
De stukken waar ik niets over heb gelezen zal ik dan maar op de oude manier onderzoeken. Eerst beseffen dat ik misschien wat achtergrond moet opzoeken en dat dan daadwerkelijk doen.
Een bijkomend voordeel van geschiedenistijdschriften lezen is dat het me inspiratie kan geven. Het kan me een idee geven wat voor gebeurtenissen of sociale structuur ik in mijn wereld kan stoppen. Hier helpt het dat fantasy open laat voor vrijheden. Als ik er een eeuwtje of wat naast zit, dan corrigeer ik dat wel ergens. 🙂

Dus toen ik vandaag post-its moest halen (die van mij waren zoek) heb ik meteen even bij de tijdschriften gekeken. Ze hadden er een aantal staan, waaronder ‘Geschiedenis Magazine’, waar ik wat over zag, wat dit hele idee begon. Ik heb die meteen gehaald.
In de loop van de tijd zal ik ook wat andere tijdschriften uitproberen. Ik vermoed dat ze allemaal iets anders toe te voegen hebben.
Hoe dan ook, ik ben meteen gaan lezen en heb al hier en daar wat interessante weetjes en vragen in mijn achterhoofd gestopt. Ik denk niet dat dit mijn laatste tijdschrift zal zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.