Research: EHBO

plaatje via ehbo-site

Eén van de dingen waar ik me in verhalen, meestal films, het meeste aan kan ergeren is het niet juist verlenen – of uitbeelden – van medische hulp. Het valt eigenlijk niet op totdat je en vorm van EHBO hebt geleerd.
Ik heb zelf een EHBO-cursus genomen om te voorkomen dat ik ooit moedeloos moet toezien hoe iemand er ernstig aan toe is, zonder te weten wat ík moet doen – wat ik kan doen. En nu zie ik in alle films wat er fout gaat…

Iemand wordt neergeschoten en de mensen gaan er om heen staan en heel sip doen. Tenzij de persoon in kwestie het dient te overleven zie je niet vaak dat iemand de moeite neemt om druk op de wond uit te oefenen.
Steekwonden? Hoe vaak het mes in kwestie niet heel snel uit de wond getrokken wordt, waardoor het slachtoffer juist sneller doodbloed – Het is een beetje zonde.
Van grote hoogte gevallen? Laten we meteen aan hem gaan trekken en duwen om te zien of ie nog beweegt. Tja… dat je dan elke mogelijk botbreuk erger maakt…

Kijk, natuurlijk snap ik dat iemand die fouten maakt. Ik wist het immers ook niet voor de cursus. Maar als je het ziet in politieseries… Kunnen we er niet vanuit gaan dat agenten dit soort dingen zouden moeten weten?

En dan reanimatie… In films meestal uitgevoerd door mensen die zouden moeten weten hoe het werkt – lees: medisch personeel. Ik moet altijd een beetje huilen als ze de reanimatie niet goed doen.
VIND JE HET GEK DAT HIJ DOOD GAAT? JE DOET HET NIET GOED!!
Ja, hier kan ik een beetje boos over worden.

Bij deze dus een oproep aan iedereen die wat wil schrijven waar iemand gewond raakt. Zoek alsjeblief op hoe het moet. Ga eens op EHBO-cursus.
Wie weet kun je zelfs iemands leven redden. Fictief of echt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.