bestsellers vs bestreaders

Is een bestseller ook meteen een ‘bestreader’?

Via Twitter kwam ik op het volgende artikel van de nrc.
Het artikel gaat over het feit dat bedrijven als kobo, amazon en apple met je mee kunnen kijken en je leesgedrag kunnen volgen. Eerlijk gezegd verbaasd me dat niet zo heel erg, ook al had ik er nog niet aan gedacht.
Maar daar wil ik het niet over hebben vandaag. Daar ga ik misschien later nog eens een blog over schrijven.

Nee, waar ik het vandaag over wilde hebben was getriggerd door de volgende zin in het artikel:

Pijnlijk zijn ze om te beginnen voor Donna Tartt. Uit de Kobo-gegevens, ingezien door Buzzfeed, blijkt dat veel lezers afhaakten bij het lezen van de meest recente roman van de Amerikaanse successchrijfster: Het Puttertje. Minder dan de helft van de mensen die Tartts Pulitzer Prize-winnende roman kochten, lazen het uit.
Ook dit vond ik niet heel verbazingwekkend. Ik vraag me al tijden af hoeveel bestsellers nou eigenlijk gelezen worden. En als ze dan gelezen worden, hoeveel mensen waarderen het dan?
Blijkbaar kan dat dus best tegenvallen.
Dan komt bij mij de vraag op: Is een bestseller een bestseller omdat het goed is, omdat mensen het graag lezen? Of omdat het goed gepromoot is? -> Persoonlijk zou ik op de tweede optie gokken.
Niet dat ik data heb om dat te ondersteunen. Het is meer een gevoel.
En als het dan ook daadwerkelijk een goed boek is. Kopen mensen het om te lezen of om te laten zien dat ze dat goede boek in hun boekenkast hebben? (Of omdat ze misschien ‘ooit’ nog van plan zijn om het te lezen?)
Ik weet wel dat ik bepaalde fantasyboeken, die al snel als ‘genrefictie’ worden afgedaan, al meerdere keren heb gelezen. Ik leen de boeken vaak uit en dan wordt het boek dus nog een keer gelezen.
Ik heb op zich geen interesse in literaire werken – dat heb ik op de middelbare school wel afgeleerd šŸ™ – dus ik ben misschien geen goede beoordelaar hiervaan. Maar ik blijf met de vraag spelen. Ik ben benieuwd of we met de big brother bedrijven als Kobo hier misschien ooit nog eens een overzicht van krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.