Een alias

Een aantal jaren terug, toen ik voor het eerst ging meedoen aan Nanowrimo had ik een ‘screen name’ nodig. Ik wilde niet mijn gebruikelijke internet identiteit gebruiken omdat ik die had gemaakt voor mensen die ik niet in het echt zou tegenkomen. Ik wilde niet mijn eigen naam gebruiken omdat ik die liever niet met iedereen wilde delen.
Ik heb geprobeerd om anagrammen van mijn echte naam te maken, maar dat leverde of geen mooie namen op, of de naam kwam al heel vaak voor op het internet en ik wilde iets unieks.

Dus deed ik wat ik normaal doe als ik namen nodig heb. Ik ga random letters achter elkaar zetten en kijk hoe het klinkt. Na een paar probeersels kwam ik op Likaiar uit, een naam die ik mooi vond klinken én die nog niet op het internet voorkwam. Of althans niet in serieuze context. Elk woord komt wel ergens voor.
Dus mijn keuze viel op Likaiar.

Nu ben ik een stuk serieuzer met schrijven dan toen. Ik heb meegedaan met schrijfwedstrijden en kom steeds verder met het afmaken van een boek. Tijd om mijn keuze van toen te heroverwegen.
Ik ben nog steeds blij met de naam. Mensen kennen me nu ook onder deze naam, dus veranderen wil ik niet. Maar ik heb wel een gebrek aan achternaam en dat is hier en daar lastig.
Op sommige plekken heb ik dat opgelost als L.I.K. Aiar, maar ik weet nog niet helemaal of ik daar blij mee ben. Het is een betere keuze dan een nieuwe achternaam verzinnen en erachter plakken.

Ik denk wel dat het nodig is om een achternaam te verzinnen. Los van websites die ervan uitgaan dat je er één hebt (op zich wel logisch), hoeveel mensen hebben er nou geen achternaam? Zelfs pseudoniemen hebben een achternaam. Eigenlijk kan ik me maar één auteur voor de geest halen zonder achternaam en dat is Multatuli…
Dus ja, ik moet die achternaam.
En aangezien L.I.K. Aiar het beste is waar ik het afgelopen jaar mee kwam zal dat ‘m wel worden, tenzij er zich snel een betere kandidaat aandoet… Ik betwijfel het.

update (oktober 2016):
Tja, ik ben nu gewoon als Likaiar bekend. Ik zou als schrijver ook niet meer onder een andere naam bekend willen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.