Een stuk achteruit denken

Ik heb alweer enige tijd problemen om verder te komen in mijn verhaal. Dat heeft allerlei reden, waar ik voornamelijk niet op in zal gaan.
Eén van de redenen is wel relevant om over te praten. Dat is namelijk dat ik niet helemaal weet waar ik heen ga/ging. Dit probleem heb ik wel vaker, toegegeven, maar het is elke keer weer moeilijk om er doorheen te komen.

Dus dan is het tijd om het plotboekje er weer eens bij te pakken. Ik schrijf op waar ik vast zit, en begin te brainstormen. Soms staat er dan binnen no-time weer een flink stuk van het plot. En soms is dat binnen no-time vervangen door een ander plot, maar ja…

Een ander probleem wat ik met dit verhaal heb is dat ik me steeds meer realiseer wat ik fout aan het doen ben. Hoe verder ik in het verhaal kom, des te meer valt me in wat ik anders had moeten doen. Ik maak dan een notitie in evernote en ga door alsof ik het goed had gedaan, maar het wringt wel. Mijn hoofdpersoon heeft er opeens een hobby bij na 50% van het boek. Nee, laat ik dat goed zeggen, mijn hoofdpersoon heeft opeens een hobby na de helft. Het schoot me zomaar te binnen: wat doe ze eigenlijk de hele dag? En dan een hobby verzinnen die een aantal problemen oplost waarvan ik nog niet eens goed wist dat ik ze had.
Dat is op zich wel een goed gevoel, maar het is het zoveelste wat me doet realiseren dat ik (eigenlijk) geen idee heb wat ik aan het doen ben. En van tijd tot tijd is dat vrij demotiverend.
Ik herinner me dan weer even aan het feit dat de meeste schrijvers niet weten waar ze mee bezig zijn, zeker niet als ze nog niet eens gedebuteerd zijn. Het valt dan wel mee.

Ik zal alleen een goed plan moeten maken om te gaan redigeren, want ik moet forse stukken overdoen en toevoegen. Mijn oorspronkelijke planning om dat ‘ff’ in de zomervakantie te doen gaat hem sowieso niet meer worden.

En dan gisteren, als klap op de vuurpijl, bedacht ik me dat het misschien wel eens een goed idee kan zijn om het boek op te delen in delen. Mogelijk worden die delen zelfs wel boeken. Hoe kom ik daar nou  weer op? Heb ik echt zoveel te vertellen?
Misschien dat het antwoord daarop wel ‘ja’ is. Er zijn zoveel dingen die nog niet uitgediept worden. Personages die meer rol moeten krijgen, krachten die getoond moeten worden. Misschien kan ik daar wel drie boeken mee vullen!

Tja… laat ik eerst maar eens die eerste versie afschrijven. Mijn plotboekje is bijna vol, maar ik denk dat alles voor de 1e versie er nog wel inpast. Ik pak voor de redigeerronde wel een nieuwe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.