Het begin van je verhaal

‘Het begin van je verhaal’.
Wat is dat eigenlijk? Je kan het hebben over het begin van je boek, dat wat uiteindelijk bij de lezers terecht komt. Maar is dat het ‘begin van je verhaal’? Is dat waar het verhaal voor jou begint? Er zijn misschien drie verschillende momenten in de tijd die je kunt aanduiden als het begin van je verhaal.

Allereerst is er het moment waar je het eerste idee hebt dat gaat leiden tot jouw verhaal. Dit is een lastig moment om in te schatten aangezien ideeën vaak op de achtergrond ontstaan en groeien. Maar dat je het moment vaak niet kunt inschatten wil niet zeggen dat dit niet hét moment is dat je verhaal begint. Ook al verandert het verhaal vanaf het oorspronkelijke idee soms nog zo erg dat je dit eerste idee nauwelijks meer terugvind.

Een ander moment om aan te duiden als het ‘begin’ van je verhaal is het moment dat je het idee besluit uit te werken tot je boek. Het moment dat je pen en papier pakt, het moment waar je serieus aan het verhaal begint te werken. Dit is een mooi moment om als het ‘begin’ te benoemen. Zeker omdat je, met een goed geheugen, daadwerkelijk een datum zou kunnen noemen.
Hiermee samenhangend is het moment dat je de eerste woorden op (digitaal) papier zet. Soms is dit hetzelfde als je direct gewoon wat begint te typen. Voor andere schrijvers kan hier maanden tussen zitten. Ook dit is een mooie datum om te (kunnen) onthouden.

Ten derde is er nog het begin van het verhaal wat op papier komt. Is dat het moment dat de lezer kennismaakt met jouw wereld en jouw personages? Of begint het eigenlijke verhaal al veel eerder? 1

En jouw verhaal? Waar begint jouw verhaal?

 

 

  1. Er komt ook nog eens een blogpost over waar je je boek kunt beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.