het nut van een schrijfwedstrijd

Ik ben de afgelopen tijd hard bezig met mijn inzending voor de Fantastels schrijfwedstrijd. Ik vond dit een mooie gelegenheid om eens te bloggen over waarom je zou meedoen aan zo’n wedstrijd.

Om te winnen!
Oké, eerlijk is eerlijk – dit ís een uitstekende reden. Niet altijd geheel realistisch, maar men kan altijd hopen. En dat is dit jaar in ieder geval dé reden. Dit jaar zijn er voor mij betere redenen.
Oefening.
Dit is een belangrijk onderdeel. Als je meedoet aan een wedstrijd moet je iets in sturen en dat moet je dan eerst schrijven en editen. Dit klinkt een beetje als een open deur (en misschien is het dat ook wel), maar het is het belangrijkste wat je uit een willekeurige wedstrijd zult halen.
Feedback.
Hiervoor zul je de wedstrijden moeten uitzoeken, maar ze zijn er zeker. Fantastels doet dit bijvoorbeeld. Elk jurylid dat jouw verhaal leest schrijft een juryverslag met feedback. En van vorig jaar weet ik dat dat hele nuttige feedback is. Zo is de oefening die je krijgt bij dat verhaal extra nuttig, omdat je beter weet wat je beter had kunnen doen.

Ik heb vorige week voor mijn verjaardag het Handboek voor schrijvers (7e editie) gekregen. Het boek heeft een hoofdstuk over dit onderwerp en dat heb ik naar aanleiding van deze blogpost eens doorgelezen. Twee dingen die het vermelden waard zijn zijn:
Een doel.
Je hebt een reden om te schrijven en een deadline. Zo kun je het niet blijven uitstellen.
Stimulans.
Als je hoog geëindigd bent is dat geweldige motivatie om toch dat manuscript eens af te krijgen.

Het boek heeft meer goede punten, dus ik zou het sowieso eens inkijken als je de kans krijgt. Ik zal binnenkort wel een blog wijden aan schrijfboeken. Maar dat terzijde.

Mijn conclusie met betrekking tot het onderwerp is:
Ik zal schrijfwedstrijden blijven doen! tenminste… als mijn studie het toestaat wat betreft tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.