Over Focus

Eén van de grootste problemen waar ik tegenaan loop tijdens het schrijfproces is focus. Ik ben constant bezig met nieuwe dingen. Als ik éénmaal op gang ben met het één dan komt er altijd wel iets nieuws in beeld dat ik wil doen.
Dit is één van de redenen dat ik Trello gebruik om kaartjes te maken van alles wat ik wil en moet doen.  (Ik zal nog weleens een blog posten over hoe ik Trello gebruik.) Het geeft me de mogelijkheid om een kaartje te maken van iets wat ik wil doen, zodat ik het daarna uit mijn hoofd kan zetten.
‘Kan’. Of het lukt is een heel ander probleem.

Mijn huidige project is mijn nanoproject van vorige maand, ‘Fragmenten’. Ik wil een eerste versie af hebben voor half december, zoals ik al eens heb gezegd. Toch is die deadline misschien nog niet sterk genoeg. Ik blijf afgeleid raken door andere projecten die ik ook wil doen.

Ten eerste is er de ‘zin en waanzin’ wedstrijd, die me erg cool lijkt. Het idee is dat  je iets schrijft en het online zet. Dan kunnen mensen kritiek leveren zodat je je stuk kunt verbeteren. Het lijkt me echt heel cool om mee te doen, maar… Ik dacht aanvankelijk dat het thema ‘zin en onzin’ was (ik lees blijkbaar een beetje scheel) en ik had een mooi plot bedacht. Toen zag ik dat het ‘waanzin’ moest zijn en toen ging het hele idee niet meer door. Dat hoeft niet te betekenen dat ik moet opgeven, maar ik moet eerlijk zijn. Ik heb meer projecten te doen. (Zoals dat van vorige maand.)
Ten tweede ga ik na Fragmenten weer verder schrijven aan een eerder project, ‘Leren Vliegen’ en dat begint al een beetje mijn aandacht vast te houden, alhoewel dat nog meevalt. (Ik weet niet of dat goed of slecht is eerlijk gezegd. Ik kan ook zeggen dat het tegen valt.)
Ten derde wil ik mijn Fantastels inzending van vorig jaar (2013) bewerken. Dat idee zit al wel sterk in mijn hoofd en zeurt om aandacht. Ik heb vandaag een schets voor een mogelijke cover gemaakt in plaats van aan Fragmenten te werken.

Het is niet erg om zo af en toe een ander project erbij te pakken als je daar wel inspiratie voor hebt, maar als je daarbij uiteindelijk niets af krijgt moet je streng tegen jezelf zijn. Mijn tijd is helaas eindig, mijn aandachtsspanne… heel erg eindig.
Ik laat daarom de ‘zin en waanzin’ wedstrijd schieten. Dat is een keuze waar ik misschien niet helemaal blij mee ben, maar ik denk dat mijn andere projecten het waard zijn om die keuze te maken. Wat betreft de overige twee afleiders, die laat ik. Die ben ik zeker van plan te doen. Al zal ik vaker strenger tegen mezelf moeten zijn en me afvragen of het dan ook echt nú moet.
Morgen weer een dag aan ‘Fragmenten’ werken. Misschien krijg ik het in het weekend wel af als ik er hard aan ga zitten. De mogelijkheid was er tenslotte afgelopen weekend al, maar toen raakte ik afgeleid…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.