plottip: schrijfwedstrijd met thema

Veel schrijfwedstrijden werken met een thema. Of wellicht wil je uit je zelf over een thema schrijven. Maar hoe pak je dat dan aan? Ik denk dat er maar één woord voor is: brainstormen.
Tenzij je meteen een idee hebt als je het thema hoort zul je op zoek moeten gaan naar een manier om het thema te interpreteren.

Begin eens met een woordweb.
Zet het thema in het midden en ga er dingen bij zetten. Welke andere woorden komen in je op? Waarom? Passen ze bij je onderwerp? Of juist niet?
Ga jezelf vragen stellen over het onderwerp. Wat is misschien nog onduidelijk?
Die vragen die je jezelf stelt, of de connecties die je maakt, kunnen een idee geven voor een verhaal. Kun je deze vraag beantwoorden in je verhaal? Of juist niet?

Een woordweb voor ‘vlinder’ (met behulp van ‘FreeMind’)

Heb je al een idee? Mooi. Ga je karakters eens uitwerken en schrijf je plot op.
Heb je nog steeds geen idee? Geeft niet. Dit soort dingen kosten tijd. Ga je kamer eens opruimen, of ga boodschappen doen. Het blijft wel in je achterhoofd doorwerken.
Kijk morgen nog eens terug op je brainstorm blaadje. Heb je al wat antwoorden? Zou je nu andere woorden opschrijven? Begin gewoon opnieuw. Wat er ook nodig is.

Ok, je komt er niet in je eentje uit? Dat is ok. Pak een knuffel. Zet die voor je op het bureau en ga tegen de knuffel aanpraten. Je kunt niets met het thema, klaag daarover. Misschien leer je iets nieuws.
Dat werkt ook niet? Bel een vriend op en doe hetzelfde. Het verschil hier is dat die vriend daadwerkelijk iets terug zegt. Uiteindelijk gaat er iets rinkelen in je hoofd.

Maar er zijn vast nog andere tips, waar ik nog niet van op de hoogte ben. Ik ben altijd bezig iets nieuws te ontdekken.

1 reactie op “plottip: schrijfwedstrijd met thema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.