Recensies

Ik neem me al tijden voor om eens wat vaker recensies te schrijven over boeken die ik lees. Dit doe ik om een aantal redenen:

  • Ik wil graag vertellen wat ik leuk vind en niet.
  • Ik wil anderen helpen boeken te kiezen door ze te vertellen waarom ze het wel of niet zouden willen doen.
  • Ik wil de schrijvers van de boeken vertellen wat ik ervan vind. Vooral als ik het leuk vind.

Helaas kom ik er vrij weinig toe. Ik heb sowieso nog niet zoveel motivatie gevonden om het te doen. Maar ik merk ook dat feedback geven best lastig is.
De huidige schrijfopdracht van Schrijven Online heeft een groot feedback gevend element. Je moet zelf een stukje schrijven en dan feedback geven op andermans stukjes. Ik vond het een interessante opdracht en ben er meteen aan begonnen en meteen een stukje geschreven. Ik ben daarna meteen de andere schrijfsels gaan bekijken en heb daar allerlei meningen over. Ik kan het alleen niet verwoorden in feedback. Dus ik heb nu een stuk of wat tabs open omdat ik nog niet weet wat ik ga schrijven en omdat ik wel van plan ben om bij allen iets te schrijven.
Dus dat vind ik lastig.

Een andere reden dat ik weinig recensies schrijf is omdat er ergens in mijn hoofd de vraag bestaat of ik dat wel mag. Wie ben ik nou eenmaal.
Ik moet ook zeggen wat ik niet goed vind, maar dat vind ik dan weer gemeen. Iemand heeft sowieso heel erg haar of zijn best gedaan op een verhaal, dus wie ben ik om daar tegenin te gaan.
Ik weet wel dat het onzin is, maar zo voelt het toch een beetje. En omdat ik zo slecht ben in feedback verwoorden durf ik het dan niet helemaal aan.

Een ander probleem wat ik weleens tegenkom bij mezelf is het verschil tussen goed en leuk. Een boek kan best goed zijn zonder dat ik het leuk vind. Moet ik dan een goede rating geven omdat het goed is of moet ik een slechte rating geven omdat ik het persoonlijk maar niets vond. Eigenlijk zouden sites je in staat moeten stellen om eventueel twee ratings te geven.

Hoe dan ook, hier zie je weer de aloude cirkelredenatie:
Ik wil een recensie schrijven, maar vind dat ik dat goed moet doen.
Om recensies te leren schrijven moet je het vaak doen.
yeah…
Ik ga er binnenkort toch maar eens mee beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.