‘Young Adult’ als genre

Je leest de laatste tijd veel meer over ‘Young Adult’ of, kortaf, YA. Het is een opkomend genre in de wijde wereld van alle boeken die uitkomen. (Of ik was er in mijn eigen YA periode blind voor, dat kan natuurlijk ook…) Boeken zoals ‘The Hunger Games’, ‘Divergent’ of ‘The Fault in our Stars’. Dat valt allemaal onder het ‘genre’ YA. Persoonlijk vind ik dat wat vreemd.

Vind ik het vreemd dat er boeken uitkomen met jongeren als doelgroep? Nee, zeker niet. Maar de manier waarop ik die vraag stelde zegt misschien al iets over wat ik wel vreemd vind. ‘Young Adult’ beschrijft een doelgroep, geen genre. (Deze boeken worden dan ook weleens ‘jeugdboeken’ genoemd.)
Er is enige tijd geleden op de site Schrijven Online, een forum bericht geweest over wat ‘YA’ nou eigenlijk is. Het was goed om te zien dat de mensen die reageerden eigenlijk mijn mening wel delen.

Helaas zie je dat menig boekhandel daar anders over denkt.  Young Adult wordt door sommige boekhandels bijvoorbeeld naast de Fantasy gezet (of andersom). Dat is jammer.
Voor de Fantasy, wat daardoor eigenlijk ‘voor jongeren’ wordt weggezet, en voor Young Adult, omdat het helemaal geen genre is. Andere boekwinkels zetten het naast (of tussen) de kinderboeken, waar je (natuurlijk) als een jezelf respecterende puber niet gezien wilt worden.
Ik snap het probleem van boekwinkels ook wel, immers de YA doelgroep is niet zo heel erg groot (én komt vaak overeen met de Fantasy doelgroep). Ik kan ze geen ongelijk geven. Maar het blijft jammer. In een ideale wereld heb je kasten vol met YA, zodat jongeren kunnen kiezen en je de ruimte hebt om je boeken onder te verdelen in genre. Helaas heeft een boekhandel daar meestal niet de ruimte voor, om nog maar te zwijgen van het geld om zoveel boeken in voorraad te hebben.

Gelukkig bestaat er het internet nog natuurlijk. Er zijn sites zat die deze jongvolwassenen wegwijs maken in de boeken speciaal voor hun doelgroep. Wat moeten we toch zonder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.