Young adult: een genre of een doelgroep?

Er is iets wat me de laatste tijd bezig houdt en dat is Young Adult boeken. Noemen we het een genre of noemen we het een doelgroep. Ruim een jaar geleden had ik daar al een keer een post aan gewijd waar ik stellig beweerde dat het een doelgroep betrof. Ik sta daar in principe nog wel achter, maar ik wil daar toch eens wat nuance in aanbrengen. Ik heb hier een enige tijd geleden een discussie over gehad met een aantal schrijfgroepgenoten en daaruit bleek, los van de argumenten, dat er hoe dan ook voldoende over te discussiëren valt. Zeker aangezien de eindconclusie was dat we geen conclusie moeten trekken.
Deze blogpost is dan ook zeker niet bedoeld om een antwoord te geven op de discussie, maar eerder om de discussie naar buiten te brengen.

Waarom Young Adult geen genre is:

Er valt een hoop te zeggen voor het feit dat Young Adult op een doelgroep moet slaan, dat is immers de betekenis. van de woorden. Verder liggen de YA boeken te ver uit elkaar om één genre te zijn. Er is romance YA, er is fantasy YA, er is thriller YA, er is historische YA… en zo maar door.

De doelgroep wordt vaak gesteld op 14 tot 18, maar bijvoorbeeld de bibliotheek hanteert 15+, categorie D.  Dit is een groep jongeren die te oud is voor kinderboeken, maar nog niet de complexiteit aankan van volwassen boeken.
(Ik weet dat ik hier generaliseer, maar voor een doelgroep is dat volgens mij wel geoorloofd.)

Waarom Young Adult geen doelgroep is:

Allereerst omdat blijkt dat de grootste groep lezers bestaat uit mensen van 30 tot 441. Ik denk dat je jezelf tegen die tijd wel volwassene mag noemen. Blijkbaar is er dus iets aan Young Adult boeken die een veel grotere groep aanspreekt
Ik snap persoonlijk wel wat dat is, ik lees ook graag Young Adult en met 26 jaren achter de rug hoop ik mezelf toch wel volwassen te mogen noemen.

De boeken zijn niet zo complex als sommige volwassen boeken.Meestal volg je maar één personage (vaak de ik-figuur), soms volg je twee personages. Het verhaal beweegt één kant op, zonder te veel verwikkelingen.
Doordat de boeken simpel zijn kun je je er heerlijk bij ontspannen. En het maakt het uitstekend geschikt voor het puberbrein.

Aan de andere kant merk ik dat er vrij heftige dingen gebeuren in sommige Young Adult boeken, die ze in mijn opinie vaak juist ongeschikt maken voor de doelgroep. Ik snap dat conflict een belangrijk deel is van plot, ik zeg ook niet dat er geen nare dingen mogen gebeuren in boeken. Maar de ‘narigheid’ neemt vormen aan die ik liever niet gemarket zie voor 15 jarigen. De geestelijke marteling in The Hunger Games is er maar één voorbeeld van. Sommige 15 jarigen kunnen dat misschien aan en ik zeg ook niet dat ze dat niet mogen lezen. Maar ik vind niet dat de gemiddelde 15 jarige dit voor zijn of haar plezier tot zich moet nemen2.

De boeken zijn simpel, wat het voor kinderen van die leeftijd goed te lezen maakt, maar behandelen dingen waarvan ik niet vind dat je ze aan elke 15 jarige moet voorleggen. En dat is dus de kwestie in deze post:

Is Young Adult een goede naam voor deze groep boeken? Is het een doelgroep of een genre?

  1. Bron: http://www.youngworks.nl/jongerenliteratuur-onder-de-loep/
  2. Ik kan ook nog een hele blogpost schrijven over het voorbeeld wat sommige YA relaties stellen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.